- Δίαιτα...αυτή η μάστιγαΔίαιτα...αυτή η μάστιγα
- Τα χαρακτηριστικά μιας κακής δίαιταςΤα χαρακτηριστικά μιας κακής δίαιτας
- Τα 3 χαρακτηριστικά της τέλειας δίαιταςΤα 3 χαρακτηριστικά της τέλειας δίαιτας
- Η αποτελεσματική λύση των 3 βημάτωνΗ αποτελεσματική λύση των 3 βημάτων
Δίαιτα...αυτή η μάστιγα
Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο σε κάθε άνθρωπο που έχει κάνει έστω και 1 φορά στη ζωή του προσπάθεια να χάσει κιλά, για οποιονδήποτε λόγο και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που είχε.
Πόσες φορές έχεις μπει στη διαδικασία να ξεκινήσεις δίαιτα; Αν κατάφερες να ακολουθήσεις ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο και να φτάσεις στο βάρος που ήθελες, συγχαρητήρια!
Όμως πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η πορεία σου μέχρι τον τελικό στόχο; Πόσα τρόφιμα στερήθηκες και πόσες φορές έπρεπε να πεις «όχι» σε ένα κέρασμα, σε ένα δείπνο εκτός σπιτιού ή στο αγαπημένο σου φαγητό; Και τελικά…άξιζε αυτός ο «κόπος»;
Τα ερωτήματα που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου είναι πολύ περισσότερα για να καταλήξεις στο ποια είναι εν τέλει η καλύτερη δίαιτα. Υπάρχουν πάρα πολλά διατροφικά πρότυπα, κυριολεκτικά μπορώ να σκεφτώ δεκάδες διαφορετικές δίαιτες που υπόσχονται το πολυπόθητο αδυνάτισμα. Αυτό που κανείς όμως δε σου λέει και το συνειδητοποιείς στην πορεία, είναι ότι το αποτέλεσμά σου μάλλον δε θα έχει διάρκεια στο χρόνο.
– Μα γιατί;
– Επειδή πολύ απλά η απώλεια βάρους είναι συνήθως ο μοναδικός στόχος κάποιου που επιθυμεί διακαώς να χάσει τα περιττά κιλά, χωρίς να ενδιαφέρεται για το πόσο ασφαλής για την υγεία του είναι η μέθοδος που επέλεξε ή εάν τα αποτελέσματα θα είναι μακροχρόνια.
Τα χαρακτηριστικά μιας κακής δίαιτας
Εάν σκέφτεσαι ότι για να είναι αποτελεσματική μια δίαιτα θα πρέπει σίγουρα να είναι αυστηρή, τότε λυπάμαι για την πολύ λανθασμένη εικόνα που έχεις για τη διατροφή.
Δυστυχώς αυτήν την ιδέα συμμερίζονται και οι περισσότεροι άνθρωποι και είναι ο λόγος που έχουν πάρει με κακό μάτι την παρεξηγημένη έννοια της δίαιτας, η οποία στην πραγματικότητα ταυτίζεται με εκείνη της διατροφής.
Όταν όμως υπάρχει παραπληροφόρηση και βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με φράσεις όπως «οι υδατάνθρακες παχαίνουν», «μην τρως μπανάνα ή ψωμί γιατί έχει πολλές θερμίδες και θα πάρεις κιλά», «κάντε αποτοξίνωση για επίπεδη κοιλιά», είναι λογικό να καταλήξει κάποιος στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να κάνει πολλές θυσίες στερώντας από τον εαυτό του τροφές ή ακόμα και ολόκληρες ομάδες τροφών, προκειμένου να αποκτήσει το σώμα που ονειρεύεται.
Επιπλέον, στο διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα διαιτολογίων λιμοκτονίας, δηλαδή με πολύ λίγες θερμίδες, που προβάλλονται ως «η μοναδική λύση για το αδυνάτισμα» χρησιμοποιώντας συνοδευτικά και παραπλανητικά την πολλά υποσχόμενη λέξη «γρήγορα».
Και ποιος δε θα ήθελε να κάνει μια προσπάθεια για μικρό χρονικό διάστημα για να καταφέρει κάτι που επιθυμεί εδώ και πολύ καιρό;
Πιθανώς να σκέφτεσαι ότι μπορεί να ζοριστείς λιγάκι, αλλά θα είναι για λίγο καιρό και μετά θα μπορείς να έχεις το σώμα που τόσο πολύ επιθυμείς. Όμως πόσο λογικό και υγιές σου ακούγεται ότι μπορείς να χάσεις 20 κιλά σε 1 μήνα;
Επιπρόσθετα, πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι μια δήλωση που αναφέρεται σε συγκεκριμένα νούμερα όταν απευθύνεται σε όλους;
Σε καμία περίπτωση δε μπορείς να εγγυηθείς το ακριβές αποτέλεσμα που μπορεί να έχει μια δίαιτα, γιατί πολύ απλά κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται διαφορετικά σε μια δίαιτα κι επιπλέον δεν ξεκινάμε όλοι από την ίδια βάση, κοινώς…διαφέρουμε!
Επομένως οφείλουμε να είμαστε υποψιασμένοι όταν διαβάζουμε για τη «μαγική δίαιτα που βοήθησε τη διάσημη ηθοποιό να χάσει 30 κιλά» ή την «απίθανη δίαιτα που χάνεις 1 κιλό την ημέρα».
Είναι άκρως απαραίτητο να ενημερωνόμαστε πάντα από έγκυρες πηγές, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα υγείας και διατροφής.
Τα 3 χαρακτηριστικά της τέλειας δίαιτας
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι μπορεί να κάνει μια δίαιτα να ξεχωρίζει ως προς την αποτελεσματικότητά της;
Είναι οι θερμίδες;
Μήπως είναι τα τρόφιμα;
Η αλήθεια είναι ότι τα συστατικά της ιδανικής δίαιτας είναι τα παρακάτω:
- Να μην υπάρχουν τροφές που απαγορεύονται (αναφερόμαστε πάντα σε υγιή πληθυσμό, που δε χρειάζεται εξειδικευμένη διατροφή για αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας). Όταν έρθει η στιγμή που θα φάμε κάτι που μας «απαγορεύει» η δίαιτα που ακολουθούμε, νιώθουμε τύψεις, ενοχές, απογοήτευση που δεν καταφέραμε να συγκρατηθούμε και πολλές φορές αυτό έχει ως συνέπεια να εγκαταλείψουμε την προσπάθειά μας.
2. Να μπορείς να ακολουθήσεις τη δίαιτα μακροχρόνια ή για πάντα. Δεν έχει νόημα να ακολουθήσεις μια δίαιτα για να αποκτήσεις το προσδοκώμενο αποτέλεσμα μόνο για όσο διάστημα την εφαρμόζεις, εάν σκοπεύεις κάποια στιγμή να επανέλθεις στη διατροφή που ακολουθούσες νωρίτερα.
Η διατροφή μας είναι ένας τρόπος ζωής που εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε.
Επιπλέον, οι μεγάλες αυξομειώσεις του βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να κάνεις μικρές αλλαγές, προκειμένου να ανταποκριθεί και να συνηθίσει ο οργανισμός σου στο νέο τρόπο διατροφής που έχεις επιλέξει.
3. Το πρόγραμμα να είναι εξατομικευμένο, δηλαδή να καλύπτει πρωτίστως τις διατροφικές σου ανάγκες και φυσικά να μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινότητά σου.
Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν ταιριάζουν όλα σε όλους!
Κάτι που είχε αποτέλεσμα σε ένα γνωστό σου, δε σημαίνει ότι θα είναι εξίσου αποτελεσματικό και σε σένα.
Η εξήγηση είναι μία: κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός!
Αυτό σημαίνει ότι έχουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά όπως ύψος, βάρος, ηλικία, φύλο, διαφορετικές ασχολίες, διαφορετικά γούστα στο φαγητό κλπ. Επομένως, είναι χαμένος χρόνος και κόπος να ακολουθήσεις το διαιτολόγιο της γειτόνισσας/φίλης/αδελφής σου, ακόμα κι αν έχει την υπογραφή ενός επαγγελματία διαιτολόγου, επειδή πολύ απλά αυτό το πρόγραμμα διατροφής δεν απευθύνεται σε σένα.
Η αποτελεσματική λύση των 3 βημάτων
Δε θα σου πω ψέματα. Η απώλεια βάρους, εάν θέλεις να γίνει σωστά, με ασφάλεια και αποτελεσματικά χρειάζεται θέληση και υπομονή.
Εάν περιμένεις να χάσεις βάρος με μαγικές λύσεις μερικών ημερών, κόβοντας γεύματα ή πίνοντας ροφήματα «αποτοξίνωσης», τότε μάλλον τα παρακάτω βήματα θα σου φανούν χάσιμο χρόνου.
Εάν επιθυμείς όμως να κάνεις ένα πραγματικό δώρο στην υγεία σου, ακολουθώντας ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, χωρίς ακραίες αλλαγές και στερήσεις, τα παρακάτω ίσως να σου φανούν χρήσιμα και να σε βοηθήσουν στο νέο σου ξεκίνημα:
- Οργανώσου. Πάρε χαρτί και στυλό ή απλά το κινητό/υπολογιστή σου εάν είσαι περισσότερο της τεχνολογίας και κατάγραψε ό,τι πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσει να εφαρμόσεις το διατροφικό σου πρόγραμμα π.χ. ένα στόχο που θέλεις να πετύχεις (όπως το να τρως περισσότερα φρούτα ή να πίνεις περισσότερο νερό ή να χάσεις 5 κιλά μέχρι τα Χριστούγεννα), τη λίστα για τα ψώνια, κράτα ημερολόγιο με αυτά που έχεις καταναλώσει μέσα στη μέρα. Δε χρειάζεται να αφιερώσεις πολύ χρόνο, λίγα λεπτά πριν κοιμηθείς αρκούν για να κάνεις το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας ή ακόμα και ολόκληρης της εβδομάδας, ώστε να μη χρειάζεται να τρέχεις τελευταία στιγμή.
2. Ενημερώσου. Είναι καλό να συμβουλευτείς κάποιον επαγγελματία διαιτολόγο, ώστε να πάρεις τις απαραίτητες πληροφορίες, να λύσεις τις απορίες που έχεις σχετικά με τη διατροφή και να στήσεις πιο εύκολα και σωστά το διατροφικό σου πρόγραμμα. Ένας διαιτολόγος μπορεί να σου παράσχει διατροφική συμβουλευτική και σε ενημερώσει για τους σωστούς συνδυασμούς τροφών και τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη ή/και αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών.
3. Ξεκίνα! Τώρα που έχεις μάθει πλέον τι χρειάζεσαι για να κατακτήσεις το στόχο σου, δε μένει κάτι άλλο παρά να ξεκινήσεις την προσπάθειά σου κάνοντας μικρά βήματα, τα οποία σταδιακά θα σε φέρουν πιο κοντά στον τελικό σου στόχο.
Κυριακή (Κέλη) Παπαδοπούλου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Η Κέλη είναι Διαιτολόγος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Ιατρική Έρευνα και την Κλινική Διατροφή. Με γνώμονα τη Μεσογειακή Δίαιτα και έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο έρχεται να δώσει λύσεις στις κακές διατροφικές συνήθειες της σύγχρονης καθημερινότητας που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής μας. Προτεραιότητά της είναι να μεταδώσει την αγάπη και τις γνώσεις της για την ισορροπημένη διατροφή και τη σημασία της φροντίδας της ψυχικής και σωματικής μας υγείας.