frouta-laxanika-faq

FAQ

Δίνουμε απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις σας.

Τα εξ αποστάσεως ραντεβού μπορούν να πραγματοποιηθούν με ή χωρίς τη βοήθεια του διαδικτύου.

Η χρήση του διαδικτύου προτείνεται κυρίως στην περίπτωση που είναι επιθυμητή η οπτική επικοινωνία μέσω βιντεο-κλήσης ή για όσους βρίσκονται εκτός Ελλάδας.

Κατά συνέπεια, οι διαθέσιμοι τρόποι επικοινωνίας στα εξ αποστάσεως ραντεβού είναι μέσω:

 1. Τηλεφωνικής κλήσης (κινητό ή σταθερό) – μόνο για Ελλάδα ή
 2. Κλήσης με προαιρετική χρήση βίντεο (Google Meet, Skype, Zoom, Microsoft Teams, Viber, WhatsApp, Messenger, Instagram) – για Ελλάδα και εξωτερικό
 1. Ηλεκτρονική συσκευή της προτίμησή σας (Η/Υ, laptop, tablet, κινητό τηλέφωνο με σύνδεση στο διαδίκτυο ή σταθερό/κινητό για κλήσεις μόνο εντός Ελλάδας).
 2. Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή λογαριασμό σε πλατφόρμα επικοινωνίας (π.χ. Skype, Zoom) ή εφαρμογή άμεσων μηνυμάτων και λογαριασμό σε αυτήν (Viber, WhatsApp, Messenger, Instagram).
 3. Μια αξιόπιστη ηλεκτρονική ζυγαριά (σε περίπτωση που δε διαθέτετε, μπορούμε να σας προτείνουμε εμείς).
 4. Προαιρετικά μεζούρα (για σωματομετρήσεις), ζυγαριά κουζίνας, δοσομετρητές.
 5.  Αποτελέσματα βιοχημικών αναλύσεων του τελευταίου εξαμήνου.
 6. Τραπεζικό λογαριασμό.

Το πρόγραμμα διατροφής διαμορφώνεται πάντα σε συνεργασία με το διαιτώμενο κατά τη διάρκεια του ραντεβού και είναι προσαρμοσμένο στο ιστορικό, τις ανάγκες, τις διατροφικές συνήθειες και τους στόχους του.

Όπως γίνεται κατανοητό, το πρόγραμμα μπορεί να το λάβει κάποιος μετά το ραντεβού, ηλεκτρονικά και πάντα σε συνεννόηση με τη διαιτολόγο (συνήθως εντός 24ώρου) μέσω:

 1. Email ή
 2. Εφαρμογής άμεσων μηνυμάτων (Viber, WhatsApp, Messenger, Instagram) ή
 3. Πλατφόρμας επικοινωνίας (Skype)  ή
 4. Συνδέσμου (link) στο διαδίκτυο από όπου θα μπορεί ο διαιτώμενος  να κατεβάσει το αρχείο

Δεν υπάρχει κάποιο αυστηρό πρωτόκολλο που να υποχρεώνει κάποιον να κλείνει συγκεκριμένο αριθμό ραντεβού για ένα χρονικό διάστημα, συνεπώς έχετε την ελευθερία να επιλέξετε τη συχνότητα των ραντεβού που θα κάνετε.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που συστήνεται η συστηματική παρακολούθηση (π.χ. ανά εβδομάδα) όπως σε κλινικά περιστατικά και άλλες που δε χρειάζεται τόσο τακτική παρακολούθηση (π.χ. ανά μήνα) όπως σε επίπεδο συντήρησης.

Η συχνότητα των ραντεβού είναι κάτι που καθορίζετε αποκλειστικά εσείς και μπορείτε φυσικά να το συζητήσετε μαζί μας.

Σε περιπτώσεις διαχείρισης του σωματικού βάρους οι διαιτώμενοι είναι καλό να μην αμελούν το ραντεβού τους και να το προγραμματίζουν ανά 2 εβδομάδες, ώστε να έχουν τακτική ανατροφοδότηση και παράλληλα χρόνο να προσαρμοστούν σε ένα νέο πρόγραμμα.

Εφόσον έχουμε πραγματοποιήσει το πρώτο μας ραντεβού και έχουμε λάβει το ιστορικό σας, μπορείτε να προγραμματίσετε το επόμενο ραντεβού σας:

 • ηλεκτρονικά αποστέλλοντάς μας email στο info@diatrofimenou.com ή μήνυμα μέσω κάποιας εφαρμογής π.χ. Viber, WhatsApp, Messenger, Instagram ή
 • τηλεφωνικά στο (+30) 6947 137 473 (μόνο για Ελλάδα).

Ένας από τους στόχους μας είναι να σας μεταδώσουμε τη φιλοσοφία ότι η διατροφή που ξεκινάτε εδώ γίνεται κομμάτι της καθημερινότητάς σας και μπορείτε να τη διατηρήσετε εφ’ όρου ζωής, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που ακολουθείτε ένα διατροφικό πρότυπο για λόγους ευεξίας, χωρίς να συντρέχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ωστόσο, η διάρκεια μιας διαιτολογικής παρέμβασης εξαρτάται από εσάς καθώς και από διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι:

 • Oι στόχοι που έχετε θέσει
 • H συχνότητα των ραντεβού
 • H ικανότητα του οργανισμού σας να ανταποκρίνεται στις αλλαγές
 • O χρόνος προσαρμογής και συμμόρφωσης στο πρόγραμμα
 • H ύπαρξη χρονικών περιορισμών από την πλευρά σας
 • H προσπάθεια και διάθεσή σας να ακολουθήσετε το πρόγραμμα που σας συστήνεται
 • Η αρχική σύνθεση του σώματος (σύσταση λίπους και μυϊκής μάζας)

Φυσικά, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως για κάθε προσπάθεια απαιτείται επιπλέον χρόνος συντήρησης των αποτελεσμάτων, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το διάστημα της αρχικής προσπάθειας για την επίτευξη του στόχου.

Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός, κάθε άνθρωπος θέτει διαφορετικό στόχο, επομένως το χρονικό πλαίσιο μιας προσπάθειας σε κάθε περίπτωση διαφέρει.

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και διαθέτει χαρακτηριστικά που τον διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα χαρακτηριστικά, σας παρέχουμε ένα εξατομικευμένο 7ήμερο πρόγραμμα διατροφής, προσαρμοσμένο στον τρόπο ζωής και στις διατροφικές σας ανάγκες, βάσει του ιστορικού σας, που περιλαμβάνει τον αριθμό και το περιεχόμενο των γευμάτων που έχουμε καθορίσει από κοινού κατόπιν ραντεβού.

Επιπλέον, σας παρέχουμε οδηγίες και συμβουλές για την ορθή εφαρμογή του προγράμματος τόσο προφορικά κατά τη διάρκεια του ραντεβού, όσο και γραπτά μετά το ραντεβού.

Το πρόγραμμα έχει συνήθως διάρκεια 2 εβδομάδων και υπάρχει επικοινωνία στο τέλος κάθε εβδομάδας για ενημέρωση της πορείας και της προόδου αλλά και για εκ νέου προγραμματισμό ραντεβού για αλλαγή ή αναπροσαρμογή του προγράμματος.

Η συχνότητα επικοινωνίας είναι κάτι που θα το ορίσουμε μαζί και εξαρτάται από τις ανάγκες σας, τυχόν απορίες που μπορεί να έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή του προγράμματος, τη συχνότητα των ραντεβού μας ή άλλους παράγοντες.

Σε γενικές γραμμές συστήνεται επικοινωνία σε εβδομαδιαία βάση για παρακολούθηση και έλεγχο ορθής εφαρμογής του προγράμματος και μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω:

 1. Email 
 2. Μηνυμάτων στο κινητό ή σε εφαρμογές (Viber, WhatsApp, Messenger, Instagram, Skype)
 3. Τηλεφωνικής κλήσης απευθείας στο (+30) 6947 137 473

Σε κάθε άνθρωπο που επιθυμεί και είναι πρόθυμος να δοκιμάσει ένα διαφορετικό τρόπο διατροφής, προσαρμοσμένο στις ανάγκες, επιθυμίες και επιδιώξεις του.

Η διατροφική παρέμβαση απευθύνεται γενικά σε όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τις διατροφικές συνήθειες, πεποιθήσεις, την ύπαρξη κάποιας παθολογικής κατάστασης, τη σωματική δραστηριότητα, αλλά κυρίως σε όσους επιθυμούν να προσπαθήσουν, να μάθουν, να δοκιμάσουν, να πειραματιστούν και να γνωρίσουν πώς μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα και τον τρόπο ζωής τους μέσω της διατροφής.

Μπορεί κάποιος μέσω της διατροφής να αποσκοπεί στην πρόληψη ή ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης παθολογικών καταστάσεων μελλοντικά λόγω κληρονομικής προδιάθεσης, κακών διατροφικών συνηθειών, οικογενειακού ή πρότερου ιστορικού ασθένειας.

Επιπλέον, η διατροφή μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά στην αντιμετώπιση εγκατεστημένων παθολογικών καταστάσεων ή να στοχεύει στην απώλεια ή αύξηση βάρους ακόμα και σταθεροποίηση και διατήρηση του τρέχοντος σωματικού βάρους.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στο στάδιο της συντήρησης, το οποίο δε θα πρέπει να παραλείπεται σε μια ολοκληρωμένη διαιτολογική παρέμβαση.

Η διάρκεια της συντήρησης εξαρτάται από τη διάρκεια της προσπάθειάς σας να φτάσετε στον τελικό σας στόχο.

Επιπλέον, μπορείτε να δείτε τις υπηρεσίες μας εδώ.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να λάβει τις υπηρεσίες μας είναι τα ακόλουθα:

 1. Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας εδώ
 2. Σας στέλνουμε πρόσκληση στο email σας για ένα δωρεάν ραντεβού ενημέρωσης με βιντεο-κλήση μέσω Google Meet, διάρκειας 15 λεπτών. Κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας ενημερώνουμε αναλυτικά για τις υπηρεσίες, τα πακέτα, τον τρόπο λειτουργίας μας και βρίσκουμε ποια είναι η υπηρεσία που σας ταιριάζει καλύτερα. Φυσικά, μπορούμε να προγραμματίσουμε το πρώτο μας ραντεβού, ορίζοντας ημερομηνία και ώρα που μας βολεύουν. Έπειτα, θα λάβετε ηλεκτρονικά:
  1. Ένα ερωτηματολόγιο (ιατρικό και διατροφικό ιστορικό), το οποίο καλείστε να συμπληρώσετε και
  2. Μια δήλωση συναίνεσης, στην οποία θα σας ενημερώνουμε σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας. Τη δήλωση αυτή θα πρέπει να τη συμπληρώσετε, να την υπογράψετε και να την επισυνάψετε στο ερωτηματολόγιο που αναφέραμε προηγουμένως. Επιπλέον, στο ερωτηματολόγιο αυτό μπορείτε να επισυνάψετε και τα αποτελέσματα των βιοχημικών σας εξετάσεων του τελευταίου εξαμήνου, εφόσον τα έχετε. 
 3. Μόλις λάβουμε αυτά που περιγράψαμε παραπάνω, θα σας στείλουμε εκ νέου πρόσκληση για βιντεο-κλήση με τα στοιχεία που χρειάζεστε για να συνδεθείτε στο προγραμματισμένο ραντεβού μας.
 4. Πραγματοποιούμε το πρώτο μας ραντεβού στην ημερομηνία και ώρα που συμφωνήσαμε.
 5. Παραλαμβάνετε το διαιτολόγιο διαδικτυακά στο μέσο που έχετε επιλέξει.

Γενικά μέσω της λήψης του ιστορικού σας επιθυμούμε να λάβουμε τα απαραίτητα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να διερευνήσουμε τον τρόπο ζωής, τις συνήθειές σας και την ύπαρξη τυχόν προβλημάτων υγείας.

Οι ελάχιστες εξετάσεις που χρειαζόμαστε είναι:

γενική αίματος (και ούρων), σάκχαρο νηστείας, αιμοσφαιρίνη A1c (γλυκοζυλιωμένη), ουρία, κρεατινίνη, αλβουμίνη ορού, ουρικό οξύ, τρανσαμινάση AST (SGOT), τρανσαμινάση ALT (SGPT), χολερυθρίνη, αλκαλική φωσφατάση (ALP), γ-GT, ολική χοληστερόλη, HDL-χοληστερόλη, LDL-χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, σίδηρος, φερριτίνη, βιταμίνες: φολικό οξύ, Β12 και D3 (25-OH), ομοκυστεΐνη, PTH, θυρεοτρόπος ορμόνη TSH, T3, Τ4, ΤΚΕ, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο.

Φυσικά, σε περίπτωση που έχετε επιπλέον εξετάσεις μπορείτε να τις επισυνάψετε στο ερωτηματολόγιο για να έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα του ιατρικού σας ιστορικού.

Η μέση διάρκεια του ραντεβού είναι περίπου 60 λεπτά.

 1. Ανάλυση του ιστορικού που έχετε συμπληρώσει ηλεκτρονικά
 2. Εύρεση κινήτρων και στόχων
 3. Σχεδιασμό διατροφικού προγράμματος
 4. Διατροφική εκπαίδευση
 5. Επεξήγηση λήψης σωματομετρήσεων με μεζούρα
 6. Επίλυση αποριών και
 7. Προγραμματισμό του επόμενου ραντεβού.

Κάθε εξ αποστάσεως ραντεβού είναι δομημένο με τρόπο ώστε να παρέχουμε την κατάλληλη διατροφική εκπαίδευση και καθοδήγηση που χρειάζεστε, να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μέχρι το επόμενο ραντεβού μας, να αξιολογήσουμε την πρόοδο και τη γενικότερη πορεία του προγράμματος, να σχεδιάσουμε το νέο πρόγραμμα και τέλος να συζητήσουμε για τυχόν απορίες που μπορεί να έχουν προκύψει.

Καλό είναι οι μετρήσεις να πραγματοποιούνται κάτω από τις ίδιες συνθήκες κάθε φορά π.χ. ώρα, πριν από άσκηση, κατανάλωση γεύματος ή υγρών, να φοράτε συγκεκριμένα ελαφριά και χαλαρά ρούχα που δε σας πιέζουν και να αποφύγετε περιττά αξεσουάρ (γυαλιά, ρολόι, κοσμήματα, παπούτσια και κάλτσες).

Αποφύγετε να κάνετε μετρήσεις όταν την προηγούμενη ή την ίδια ημέρα έχετε καταναλώσει αλκοόλ ή γεύματα εκτός του προγράμματος που ακολουθείτε.

Τέλος, ιδανικά για τις γυναίκες προτείνεται η αποφυγή λήψης σωματομετρήσεων κατά τη διάρκεια (ή και λίγο πριν) την περίοδο.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Έρευνα Υγείας 2019) για τον ελληνικό πληθυσμό, φαίνεται ότι έχει αυξηθεί η συχνότητα της παχυσαρκίας, γεγονός που ενισχύθηκε ιδιαίτερα με την καραντίνα λόγω COVID-19.

Επίσης, έχει βρεθεί ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με χαμηλό ανοσοποιητικό και ένας τέτοιος οργανισμός είναι περισσότερο ευάλωτος σε ασθένειες. Επιπρόσθετα, η συννοσηρότητα επιβαρύνει την παραπάνω κατάσταση.

Επιπλέον, πολλές έρευνες συνδέουν την ισορροπημένη διατροφή με την αίσθηση ευεξίας, την πρόληψη και αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης.

Έχει έρθει η ώρα να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας και να “εκμεταλλευτούμε” προς όφελός μας τα μεγάλα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει η τεχνολογία: τον εκσυγχρονισμό και την εκμηδένιση των αποστάσεων.

 1. Ένα μέτρο για να μετρήσετε το ύψος σας (χωρίς παπούτσια).
 2. Μία αξιόπιστη ηλεκτρονική ζυγαριά (σε περίπτωση που δεν έχετε, μπορούμε να σας προτείνουμε εμείς μια οικονομική και αρκετά αξιόπιστη).
 3. Προαιρετικά μεζούρα για μετρήσεις όπως περιφέρεια μέσης, κοιλιάς και γλουτών. Μετά το πρώτο προγραμματισμένο μας ραντεβού θα λάβετε αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα πραγματοποιείτε τις μετρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, δε χρειάζεται να αγχώνεστε καθώς τα νούμερα της ζυγαριάς ή/και της μεζούρας σίγουρα ΔΕΝ ορίζουν από μόνα τους την επιτυχία μιας διαιτολογικής παρέμβασης.

Αρχικά, μέσω της 15λεπτης επικοινωνίας μας έχετε μια πρώτη επαφή με την απόκτηση μιας online υπηρεσίας, ενώ παράλληλα επιδιώκουμε να σας παράσχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα των υπηρεσιών μας καθώς και τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να επιτύχουμε το στόχο μας.

Εάν το επιθυμείτε, στο τέλος της επικοινωνίας μας, μπορούμε να ορίσουμε ημερομηνία και ώρα για το πρώτο μας ραντεβού και να σας καθοδηγήσουμε περαιτέρω για την εξέλιξη της συνεργασίας μας.

Η αλλαγή στο βάρος του σώματος είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και αφοσίωση.

Τις περισσότερες φορές, τα αποτελέσματα είναι πιο εμφανή στα αρχικά στάδια της διαιτολογικής παρέμβασης. Βασική μας αρχή είναι η αποφυγή πρακτικών που θα οδηγήσουν σε απότομες και ακραίες αλλαγές του σωματικού βάρους. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες αναφορικά με την πιθανή διατροφική παρέμβαση έχουν οδηγήσει σε λανθασμένους κανόνες για την εκτίμηση της αλλαγής του σωματικού βάρους στους διαιτωμένους.

Ποτέ δεν επιθυμούμε τη δημιουργία αίσθησης δυσφορίας λόγω πείνας και σε καμία περίπτωση δε συστήνουμε χαμηλότερη θερμιδική πρόσληψη από αυτή που χρειάζεται κάποιος, βάσει του ιστορικού και των στόχων του.

Ωστόσο, ειδικά τις πρώτες ημέρες και μέχρι να προσαρμοστεί ο οργανισμός σε ένα νέο διατροφικό πρότυπο είναι λογικό να μην έχετε την αίσθηση της πληρότητας στο 100% κάθε φορά που ολοκληρώνετε ένα γεύμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποσιτίζεστε ή κάτι πάει στραβά.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες μας και να μην αμελείτε τα γεύματά σας χωρίς λόγο.

Η ποιότητα της διαιτολογικής μας παρέμβασης και ο χρόνος που αφιερώνουμε στον πελάτη είναι ίδια συγκριτικά με την παροχή υπηρεσιών δια ζώσης.

Ο σχεδιασμός του διατροφικού πλάνου δε διαφέρει και δεν υστερεί σε κανένα σημείο σε μια εξ αποστάσεως υπηρεσία.

Τα επαγγελματικά μηχανήματα σε διαιτολογικά γραφεία ενδεχομένως να παρουσιάζουν σφάλματα, λόγω των συνθηκών που πρέπει να ακολουθούνται κάθε φορά (αποχή από την κατανάλωση υγρών ή γεύματος, καφέ, αλκοόλ και αποφυγή σωματικής δραστηριότητας για κάποιες ώρες, εμμήνου ρύσεως στις γυναίκες).

Φροντίζουμε να καλύπτουμε αυτό το κενό με λεπτομερή ενημέρωση για το πώς θα πραγματοποιείτε τις μετρήσεις σας στο σπίτι ενώ μέσω της επικοινωνίας μας τόσο κατά τη διάρκεια των ραντεβού όσο και μεταξύ αυτών φροντίζουμε να νιώθετε σαν να υπάρχει φυσική παρουσία!

Είμαστε στη διάθεσή σας για να σας λύσουμε οποιαδήποτε άλλη απορία πριν ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας.