Βιταμίνη C: τροφές, δίαιτα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού

  • Post category:Υγεία & ευεξία
  • Post last modified:11 Σεπτεμβρίου 2024
You are currently viewing Βιταμίνη C: τροφές, δίαιτα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού
<span class="bsf-rt-reading-time"><span class="bsf-rt-display-label" prefix="Χρόνος ανάγνωσης"></span> <span class="bsf-rt-display-time" reading_time="10"></span> <span class="bsf-rt-display-postfix" postfix="λεπτά"></span></span><!-- .bsf-rt-reading-time -->

Τι είναι η βιταμίνη C;

Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς βιταμίνες. Είναι υδατοδιαλυτή, που σημαίνει ότι διαλύεται στο νερό, απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό, ενώ η περίσσεια αυτής αποβάλλεται με τα ούρα.

Ο άνθρωπος, σε αντίθεση με τα περισσότερα ζώα, δεν είναι σε θέση να συνθέσει ενδογενώς τη βιταμίνη C και την αποθηκεύει σε ελάχιστες ποσότητες, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του για μικρό χρονικό διάστημα.

Επομένως, πρόκειται για ένα συστατικό, το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά εξωγενώς, συνήθως μέσω της διατροφής, ώστε να αποφευχθεί η έλλειψη του στον οργανισμό.

Η βιταμίνη C βρίσκεται με φυσικό τρόπο σε μια ποικιλία τροφών, αλλά μπορεί να προστίθεται και σε διάφορα τρόφιμα (εμπλουτισμένα). Φυσικά υπάρχει και με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής, το οποίο είναι καλό να λαμβάνεται έπειτα από σύσταση γιατρού, όπως όλα τα συμπληρώματα διατροφής.

vitamini-c

Ποιες είναι οι λειτουργίες και τα οφέλη της βιταμίνης C;

Η βιταμίνη C συμμετέχει σε πολλές αντιδράσεις του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα:

1. Συμμετέχει στην ανάπτυξη και επιδιόρθωση των ιστών σε όλα τα μέρη του σώματος.

Όσον αφορά τη γήρανση του δέρματος, η βιταμίνη C μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση, καθώς επηρεάζει τα κύτταρα του σώματος, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, ενώ έχει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Μελέτη έδειξε ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης ρυτίδων και ξηρότητας του δέρματος.

2. Προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ενώσεις που σχηματίζονται κατά τη διάσπαση των τροφών, μετά την κατανάλωσή τους, για παραγωγή ενέργειας. Επίσης, οι άνθρωποι εκτίθενται σε ελεύθερες ρίζες που υπάρχουν στο περιβάλλον π.χ. από τον καπνό του τσιγάρου, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Η συσσώρευση των ελευθέρων ριζών με την πάροδο του χρόνου είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τη γήρανση.

Επιπλέον, οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση του καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και άλλων παθολογικών καταστάσεων, όπως η αρθρίτιδα.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η έλλειψη βιταμίνης C από τον οργανισμό σχετίζεται με πολλές ασθένειες που συνδέονται με το στρες.

3. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος (υποστήριξη ανοσολογικής απόκρισης).

4. Βοηθά το σώμα στην παραγωγή ενέργειας.

5. Συμμετέχει στο μεταβολισμό της χοληστερόλης σε χολικά οξέα, ενώ είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της καρνιτίνης και τη βιοσύνθεση του κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που σχηματίζει και διατηρεί τη δομή πολλών ιστών στο σώμα (όπως το δέρμα, τα οστά, τα δόντια, τα αιμοφόρα αγγεία, τους τένοντες, τους συνδέσμους κ.λπ.) και παίζει βασικό ρόλο στην επούλωση των πληγών και το σχηματισμό του ουλώδους ιστού.

Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθά το σώμα στην παραγωγή βασικών ορμονών και νευροδιαβιβαστών (κατεχολαμίνες) που διατηρούν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Μελέτη υποστηρίζει ότι η υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C στον οργανισμό, που οφείλεται συνήθως στην αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, συγκριτικά με εκείνους που έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C μπορεί επίσης να βελτιώσει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, να μειώσει τη φλεγμονή, τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πόση βιταμίνη C χρειάζομαι καθημερινά;

Η ποσότητα βιταμίνης C που χρειάζεται ένας οργανισμός καθημερινά εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως την ηλικία, το φύλο και το στάδιο της ζωής.

Η Διατροφική Τιμή Αναφοράς (DRV) για υγιείς ενήλικες (άνω των 18 ετών) είναι μεταξύ 95-110 mg βιταμίνης C την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, οι ανάγκες μπορεί να φτάσουν τα 105 mg και 155 mg βιταμίνης C την ημέρα, αντίστοιχα.

Η Πρόσληψη Αναφοράς Πληθυσμού (PRI)* για τη βιταμίνη C:

βιταμινη-c-διαιτα

* Η πρόσληψη ενός θρεπτικού συστατικού που είναι πιθανό να καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σχεδόν όλων των ανθρώπων σε έναν υγιή πληθυσμό.

 

Η βιταμίνη C είναι το πρώτο θρεπτικό συστατικό που εξαντλείται σε αλκοολικούς, καπνιστές και παχύσαρκα άτομα, επομένως τα άτομα αυτά χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες, από αυτές που αναφέρονται στον παραπάνω πίνακα.

Μπορούμε να λάβουμε αρκετή βιταμίνη C από τη διατροφή μας εντάσσοντας στο καθημερινό μας διαιτολόγιο μια ποικιλία τροφών. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη C, είναι η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Ωστόσο, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C θα απορροφηθεί από το λεπτό έντερο περίπου κατά 80%.

Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να χρειάζεται υψηλότερη δόση βιταμίνης C ημερησίως από εκείνη που μπορεί να λάβει κάποιος καταναλώνοντας 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί συνήθως με τη λήψη συμπληρώματος.

βιταμίνη-c-τροφέσ

Ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη C;

Η βιταμίνη C βρίσκεται σε πολλές τροφές, αλλά μερικές από τις κύριες πηγές της είναι:

  • Τα φρούτα (μούρα, παπάγια, ακτινίδιο, πεπόνι, φράουλες, ντομάτα και χυμός ντομάτας, εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ).
  • Τα λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, γλυκές πιπεριές, πατάτα).
  • Συνήθως, το κρέας και το ψάρι δεν έχουν πολλή βιταμίνη C, αλλά τα νεφρά και το συκώτι είναι δύο καλές ζωικές πηγές αυτής της βιταμίνης.
  • Αν και η βιταμίνη C δεν υπάρχει με φυσικό τρόπο στα δημητριακά, προστίθεται σε ορισμένα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.
  • Ορισμένα βότανα και μπαχαρικά (μαϊντανός, λάπαθο και σχοινόπρασο) είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C. Ωστόσο, δεν αυξάνουν πραγματικά την πρόσληψη αυτής της βιταμίνης επειδή τα καταναλώνουμε σε πολύ μικρές ποσότητες.

Μπορείς να δεις αναλυτικά την περιεκτικότητα των τροφών σε βιταμίνη C πατώντας εδώ.

Αν και η περιεκτικότητα των φρούτων και των λαχανικών σε βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα υψηλή, η ποσότητα αυτής της βιταμίνης στις τροφές φυτικής προέλευσης ποικίλλει ανάλογα με τις συνθήκες ανάπτυξης των φυτών, τον τύπο του εδάφους, την εποχή της συγκομιδής, τη μεταφορά και το χρόνο αποθήκευσης των τροφών πριν από τη χρήση.

Ενδεικτικά, η περιεκτικότητα ορισμένων φρούτων και λαχανικών σε βιταμίνη C:

βιταμινη-για-ενισχυση-ανοσοποιητικου

Πώς μπορώ να αυξήσω την πρόσληψη βιταμίνης C;

  • Καταναλώνοντας ημερησίως μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών (5 μερίδες –> τουλάχιστον 200 mg βιταμίνης C).
  • Καταναλώνοντας τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη C.
  • Με συμπληρώματα βιταμίνης C, ιδανικά μετά από σύσταση γιατρού, εφόσον υπάρχει έλλειψη στον οργανισμό ή το άτομο δεν προσλαμβάνει τη βιταμίνη μέσω της διατροφής του.
  • Χρησιμοποιώντας φρούτα και λαχανικά σε διάφορες συνταγές π.χ. muffins, τηγανίτες, δημητριακά, σούπες και ως γρήγορο σνακ όπως sticks ωμών λαχανικών με χούμους ή ντιπ με χαμηλά λιπαρά.
  • Χρησιμοποιώντας λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C σε σάντουιτς και τυλιχτά (wraps).
  • Προσθέτοντας μια χούφτα αποξηραμένων φρούτων σε δημητριακά πρωινού ή σε μια μερίδα ξηρών καρπών για ένα γρήγορο, εύκολο και υγιεινό σνακ.
  • Πίνοντας 1 ποτήρι χυμό λαχανικών, που έχει και λίγες θερμίδες.
βιταμινη-c-πορτοκαλι

Η ακριβής ποσότητα βιταμίνης C σε ένα τρόφιμο εξαρτάται και από τις πρακτικές μαγειρέματος. Όταν τα τρόφιμα υποβάλλονται σε επεξεργασία, η βιταμίνη C μπορεί να εκτεθεί σε οξυγόνο, φως ή σε υψηλές θερμοκρασίες, επιταχύνοντας την οξείδωση και άρα τη μείωση ή/και καταστροφή της.

Ευτυχώς, πολλές από τις καλύτερες πηγές τροφών βιταμίνης C, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, καταναλώνονται συνήθως ωμά. Τα τρόφιμα στη μέγιστη ωρίμανση όταν καταναλώνονται ωμά περιέχουν την μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα βιταμίνης C.

Μπορείς να μειώσεις τις απώλειες της βιταμίνης C μαγειρεύοντας στον ατμό, στα μικροκύματα ή χρησιμοποιώντας το μπλανσάρισμα (μαγειρική διαδικασία κατά την οποία το λαχανικό ή το φρούτο βράζει για λίγο και μεταφέρεται σε λεκάνη με παγωμένο νερό).

Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται το παρατεταμένο μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες και η απόρριψη του νερού μαζί με τα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, η οποία ως υδατοδιαλυτή βιταμίνη μεταφέρεται από τα τρόφιμα στα υγρά που χρησιμοποιούνται κατά το μαγείρεμα.

Η βιταμίνη C αλληλεπιδρά με άλλα θρεπτικά συστατικά;

Η βιταμίνη C μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, δηλαδή του σιδήρου που προέρχεται από φυτικές τροφές, ο οποίος απορροφάται λιγότερο από τον αιμικό σίδηρο (που προέρχεται από ζωικές τροφές).

Επομένως, τροφές πλούσιες σε μη αιμικό σίδηρο, (π.χ. φακές ή δημητριακά πρωινού εμπλουτισμένα με σίδηρο), θα πρέπει να συνδυάζονται με πηγές βιταμίνης C (π.χ. ωμές πιπεριές ή 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι).

Ωστόσο, αυτή η επίδραση εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως τα επίπεδα σιδήρου στο σώμα και τη σύνθεση του γεύματος (δηλαδή την ύπαρξη άλλων ενώσεων ή θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα, όπως το ασβέστιο, που μπορούν να εξουδετερώσουν αυτή την επίδραση μειώνοντας την απορρόφηση του σιδήρου).

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για το σίδηρο στο άρθρο με τίτλο «Διατροφή για χαμηλό σίδηρο».

Επιπλέον, η βιταμίνη C, όπως και η βιταμίνη Ε, λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Όταν η βιταμίνη Ε εξουδετερώνει μια ελεύθερη ρίζα, χάνει τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να δημιουργηθούν εκ νέου με τη βοήθεια της βιταμίνης C.

Οι καπνιστές είναι πιο επιρρεπείς στο σχηματισμό μεγάλων ποσοτήτων ελεύθερων ριζών στον οργανισμό τους και ως εκ τούτου θα πρέπει να φροντίζουν την επαρκή πρόσληψη και των δύο αυτών βιταμινών.

βιταμίνη-C-οφέλη-ανεπάρκεια

Τι συμβαίνει εάν έχω πολύ λίγη βιταμίνη C;

Η ανεπάρκεια βιταμίνης C είναι σπάνια στις αναπτυγμένες χώρες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν τις συνιστώμενες ποσότητες από τη διατροφή τους.

Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει κόπωση ή ατονία, τριχόπτωση,  αναιμία, πόνο στις αρθρώσεις, μυϊκή αδυναμία, ευθραυστότητα των τριχοειδών αγγείων. Τα εμφανή συμπτώματα ανεπάρκειας εμφανίζονται συνήθως όταν η πρόσληψη της βιταμίνης πέσει περίπου κάτω από 10 mg/ημέρα για πολλές εβδομάδες.

Εάν συνεχιστεί με την πάροδο του χρόνου, η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να εξελιχθεί σε σκορβούτο, μια κατάσταση που επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να παράγει κολλαγόνο, προκαλώντας απώλεια δοντιών, φλεγμονή και αιμορραγία των ούλων, μώλωπες και αδυναμία επούλωσης πληγών.

Ακόμη και πριν την ανακάλυψη της βιταμίνης C το 1932, οι ειδικοί στη διατροφή αναγνώρισαν ότι κάτι στα εσπεριδοειδή θα μπορούσε να αποτρέψει το σκορβούτο, που ονομάστηκε και νόσος των ναυτικών, καθώς ευθύνεται για το θάνατο περίπου δύο εκατομμυρίων ναυτικών μεταξύ 1500 και 1800, οι οποίοι πραγματοποιούσαν μακρινά ταξίδια στον ωκεανό, με λίγη ή καθόλου πρόσληψη βιταμίνης C.

Στα παιδιά, η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει δυσπλασίες στα οστά.

Σιδηροπενική αναιμία μπορεί να εμφανιστεί λόγω αυξημένης αιμορραγίας και μειωμένης απορρόφησης μη αιμικού σιδήρου που οφείλεται στη χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης C.

βιταμίνη-C-πηγές-φρούτα-λαχανικά

Τι θα συμβεί εάν έχω υψηλή βιταμίνη C στον οργανισμό μου;

Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν πως η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C έχει οφέλη για την υγεία ή συνέπειες σε υγιείς ανθρώπους.

Η βιταμίνη C έχει χαμηλή τοξικότητα, επομένως δε θεωρείται επιβλαβής, δηλαδή δεν προκαλεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε υψηλές δόσεις, ενώ η υπερβολική πρόσληψή της μόνο από τις τροφές είναι σχεδόν απίθανη.

Περίπου το 70 – 90% της βιταμίνης C απορροφάται σε μέτριες προσλήψεις της τάξεως των 30 – 180 mg/ημέρα. Ωστόσο, σε δόσεις άνω του 1 γραμμαρίου/ημέρα, η απορρόφηση πέφτει κάτω από το 50% και το απορροφούμενο, μη αξιοποιήσιμο ασκορβικό οξύ αποβάλλεται μέσω των ούρων.

Ωστόσο, πρόσληψη περίπου 3-4 γραμμαρίων/ημέρα μπορεί να διαταράξει το στομάχι και το έντερο, προκαλώντας συνήθως διάρροια, ναυτία, κράμπες στην κοιλιά και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές.

Μια ανησυχία λόγω της υψηλής πρόσληψης βιταμίνης C είναι ο κίνδυνος συσσώρευσης του σιδήρου στον οργανισμό. Σε υγιή άτομα, αυτό δε φαίνεται να προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, σε άτομα με κληρονομική αιμοχρωμάτωση, η χρόνια πρόσληψη υψηλών δόσεων βιταμίνης C θα μπορούσε να οδηγήσει σε βλάβη των ιστών λόγω της υπερφόρτωσης του οργανισμού με σίδηρο.

Ποιος διατρέχει κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμίνης C;

  1. Καπνιστές και παθητικοί καπνιστές.
  2. Βρέφη που τρέφονται με γάλα εβαπορέ ή βρασμένο αγελαδινό γάλα.
  3. Άτομα που δεν έχουν ποικιλία στα γεύματά τους (συνήθως ηλικιωμένοι, άτομα που κάνουν καταχρήσεις ουσιών – αλκοόλ ή ναρκωτικά, άτομα που ακολουθούν στερητικές δίαιτες, άτομα με ψυχικές ασθένειες, ενίοτε παιδιά μπορεί να μη λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C).
  4. Άτομα με δυσαπορρόφηση, συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις όπως μερικούς τύπους καρκίνου και νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης C δεν αποτελεί κίνδυνο για το γενικό πληθυσμό, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να λάβουν τις συνιστώμενες ποσότητες μέσω μιας ποικίλης διατροφής.

Άτομα που μπορεί να χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις βιταμίνης C:

  1. Γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
  2. Καπνιστές.
  3. Άτομα που αναρρώνουν από ένα χειρουργείο.
  4. Εγκαυματίες.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της κύησης θα πρέπει να αποφεύγονται υψηλές δόσεις βιταμίνης C, ενώ ασθενείς με νεφρική νόσο θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης C.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό πριν πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις τη λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής, να ενημερώσεις το γιατρό που σε παρακολουθεί, ώστε να σε συμβουλεύσει κατάλληλα για τη δόση, τη συχνότητα και τη διάρκεια λήψης του συμπληρώματος, ειδικά όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

βιταμίνη-C-κρυολόγημα

Βιταμίνη C και κρυολόγημα

Πολλοί πιστεύουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να προστατεύσει ή/και να θεραπεύσει το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς συνολικά, αποτελέσματα μελετών που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα δείχνουν ότι ο υγιής και με καλή θρέψη πληθυσμός δεν παρουσιάζει οφέλη στην υγεία του από τη λήψη μεγαλύτερων ποσοτήτων αυτής της βιταμίνης από τρόφιμα ή συμπληρώματα.

Υψηλές δόσεις βιταμίνης C ενδεχομένως να μειώσουν τη διάρκεια ενός κρυολογήματος ή να βελτιώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, πιθανώς λόγω της αντιισταμινικής δράσης της βιταμίνης.

Ακόμη, υψηλές δόσεις βιταμίνης C μπορεί να είναι χρήσιμες σε άτομα που έχουν έντονη φυσική δραστηριότητα, βρίσκονται σε ψυχρό περιβάλλον ή έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C, όπως οι ηλικιωμένοι και οι χρόνιοι καπνιστές.

Ωστόσο, η λήψη βιταμίνης C μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος δεν παρουσιάζει οφέλη.

Όσον αφορά τον COVID-19, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να υποστηρίζουν τη λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C.

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε την κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι η καθημερινή λήψη των συνιστώμενων δόσεων για όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και τα μέταλλα).

Συμπεράσματα

Αν και μπορεί να μην αποτελεί θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, η βιταμίνη C παρουσιάζει αρκετά οφέλη όπως προστασία από ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος, καρδιαγγειακές παθήσεις, προγεννητικά προβλήματα υγείας, οφθαλμικές παθήσεις, ακόμη και ρυτίδες του δέρματος.

Δε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η βιταμίνη C βοηθά στον καρκίνο, το εγκεφαλικό, το άσθμα και πολλές άλλες ασθένειες καθώς τα αποτελέσματα των μελετών είναι αντικρουόμενα.

Είναι σημαντικό να ακολουθούμε μια διατροφή πλήρη σε θρεπτικά συστατικά. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. πρόβλημα υγείας, θρησκευτικές πεποιθήσεις κλπ.) τροφές ή ολόκληρες ομάδες τροφών αποκλείονται από το καθημερινό διαιτολόγιο, η διατροφική συμβουλευτική από επαγγελματία διαιτολόγο-διατροφολόγο κρίνεται αναγκαία.

Θέλεις να αποκτήσεις ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, πλήρες σε θρεπτικά συστατικά;

Μοιραστείτε το άρθρο κάνοντας κοινοποίηση

διαιτολόγος-Κέλη-Παπαδοπούλου

Κυριακή (Κέλη) Παπαδοπούλου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Κέλη είναι Διαιτολόγος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Ιατρική Έρευνα και την Κλινική Διατροφή. Με γνώμονα τη Μεσογειακή Δίαιτα και έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο έρχεται να δώσει λύσεις στις κακές διατροφικές συνήθειες της σύγχρονης καθημερινότητας που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής μας. Προτεραιότητά της είναι να μεταδώσει την αγάπη και τις γνώσεις της για την ισορροπημένη διατροφή και τη σημασία της φροντίδας της ψυχικής και σωματικής μας υγείας. 

Περισσότερα άρθρα
Σπιτικές μπάρες βρώμης χωρίς ζάχαρη
Συνταγές

Σπιτικές μπάρες βρώμης χωρίς ζάχαρη

Overnight oats
Συνταγές

Overnight oats

Τυρόπιτα στην τοστιέρα
Συνταγές

Τυρόπιτα στην τοστιέρα

Σπιτική πραλίνα φουντουκιού
Συνταγές

Σπιτική πραλίνα φουντουκιού

Χασιμότο: τροφές που απαγορεύονται και συμπτώματα
Κλινική διατροφή

Χασιμότο: τροφές που απαγορεύονται και συμπτώματα

Υποθυρεοειδισμός: συμπτώματα και διατροφή
Κλινική διατροφή

Υποθυρεοειδισμός: συμπτώματα και διατροφή

Τουρλού (μπριαμ) στο φούρνο
Συνταγές

Τουρλού (μπριαμ) στο φούρνο

Κοτόπουλο stir fry με τρίχρωμη κινόα
Συνταγές

Κοτόπουλο stir fry με τρίχρωμη κινόα

Πατατοσαλάτα με αυγό και σως από ταχίνι
Συνταγές

Πατατοσαλάτα με αυγό και σως από ταχίνι

Σπιτικό κρεμώδες χούμους με ψητές πατάτες, μανιτάρια και σάλτσα μυρωδικών
Συνταγές

Σπιτικό κρεμώδες χούμους με ψητές πατάτες, μανιτάρια και σάλτσα μυρωδικών

Εβδομαδιαία διατροφή για χοληστερίνη
Κλινική διατροφή

Εβδομαδιαία διατροφή για χοληστερίνη

Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνω;
Απώλεια βάρους

Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνω;

Πόσα κιλά πρέπει να είμαι: ΔΜΣ και ιδανικό βάρος
Απώλεια βάρους

Πόσα κιλά πρέπει να είμαι: ΔΜΣ και ιδανικό βάρος

Dipάκια
Συνταγές

Dipάκια

Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη
Συνταγές

Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

Διαλειμματική νηστεία: Εβδομαδιαίο πρόγραμμα (16/8 μενού)
Υγεία & ευεξία Απώλεια βάρους

Διαλειμματική νηστεία: Εβδομαδιαίο πρόγραμμα (16/8 μενού)

Αιμορροΐδες: διατροφή και συμπτώματα
Κλινική διατροφή

Αιμορροΐδες: διατροφή και συμπτώματα

Πυθαγόρεια Διατροφή
Υγεία & ευεξία

Πυθαγόρεια Διατροφή

Κετογονική δίαιτα: Οδηγός διατροφής για να ξεκινήσεις
Απώλεια βάρους Κλινική διατροφή Υγεία & ευεξία

Κετογονική δίαιτα: Οδηγός διατροφής για να ξεκινήσεις

Διατροφή και νέα ζωή (Δίαιτα των 3 φάσεων)
Απώλεια βάρους

Διατροφή και νέα ζωή (Δίαιτα των 3 φάσεων)

{"slide_show":3,"slide_scroll":1,"dots":"true","arrows":"true","autoplay":"true","autoplay_interval":3000,"speed":600,"loop":"true","design":"design-2"}