Διατροφή και νέα ζωή (Δίαιτα των 3 φάσεων)

You are currently viewing Διατροφή και νέα ζωή (Δίαιτα των 3 φάσεων)
<span class="bsf-rt-reading-time"><span class="bsf-rt-display-label" prefix="Χρόνος ανάγνωσης"></span> <span class="bsf-rt-display-time" reading_time="10"></span> <span class="bsf-rt-display-postfix" postfix="λεπτά"></span></span><!-- .bsf-rt-reading-time -->

Τι είναι η δίαιτα των 3 φάσεων;

Η δίαιτα των 3 φάσεων ή αλλιώς διατροφή και νέα ζωή είναι μια δίαιτα που αποκλείει το λευκό αλεύρι, τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή, στοχεύοντας στην απώλεια βάρους. Απευθύνεται αποκλειστικά σε υγιείς ενήλικες, που δε διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού.

Τη δίαιτα των 3 φάσεων επινόησαν μη ειδικοί του τομέα υγείας και διαιτολογίας, εντούτοις, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών ατόμων που επιθυμούν να χάσουν κιλά.

Η δίαιτα αυτή, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, προέκυψε από το συνδυασμό της δίαιτας Harcombe (The Harcombe Diet), της δίαιτας Hay (The Hay Diet) και της Μεσογειακής Δίαιτας, με σκοπό τη δημιουργία μιας υγιεινής διατροφής, χωρίς αποκλεισμούς ολόκληρων ομάδων τροφίμων.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις ομάδες τροφίμων στο άρθρο με τίτλο «Ποιες είναι οι ομάδες τροφίμων και ποια τα ισοδύναμά τους;» πατώντας εδώ.

Διατροφή και νέα ζωή α φάση (1η φάση 5 ημερών)

Διάρκεια: 5 ημέρες

Κατά τη διάρκεια της 1ης φάσης επιτρέπονται, χωρίς περιορισμό στην ποσότητα, οι πρωτεΐνες, εννοώντας «ό,τι περπατάει, κολυμπάει, πετάει και έχει αίμα και συνήθως απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της νηστείας». Επίσης, επιτρέπονται τα περισσότερα λαχανικά, λίπη και έλαια, τα καρυκεύματα, ενώ το γάλα, τα γαλακτοκομικά και συγκεκριμένα μόνο δημητριακά μπορούν να καταναλωθούν, αλλά σε συγκεκριμένες ποσότητες. Στην 1η φάση απαγορεύονται τα φρούτα, το αλκοόλ, οτιδήποτε περιέχει αλεύρι και ζάχαρη και πολλά ακόμα που αναγράφονται αναλυτικά στις εικόνες που ακολουθούν.

 

Ποια τρόφιμα επιτρέπονται και ποια απαγορεύονται στην 1η φάση 5 ημερών;

διαιτα-τριων-φασεων
διατροφη-και-νεα-ζωη
διαιτα-3-φασεων

Επιπλέον κανόνες της 1ης φάσης 5 ημερών:

 • Απαγορεύεται ο συνδυασμός τροφίμων και πιο συγκεκριμένα ο συνδυασμός υδατάνθρακα (όπως το ρύζι), μαζί με πρωτεΐνες.
 • Απαγορεύεται η προσθήκη βουτύρου ή λαδιού στα γεύματα με υδατάνθρακες (π.χ. όταν υπάρχει ρύζι, βρώμη, ζυμαρικά από 100% καστανό ρύζι κλπ.), παρά μόνο ελάχιστο ελαιόλαδο. Κατ’ επέκταση, απαγορεύεται το τηγάνισμα τροφών με υδατάνθρακες σε ελαιόλαδο/βούτυρο.
 • Δεν είναι υποχρεωτικό να μεσολαβεί 3ωρο κενό μεταξύ κατανάλωσης πρωτεΐνης και υδατάνθρακα.
 • Η κατανάλωση πρωινού, ενδιάμεσων γευμάτων, των επιτρεπόμενων υδατανθράκων, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι προαιρετική.
 • Δεν είναι υποχρεωτικό να μετρηθεί με ακρίβεια η ποσότητα του λαδιού ή του βουτύρου που θα προστεθεί στα γεύματα με πρωτεΐνες και λαχανικά ή στη σαλάτα, αρκεί να γίνει λογική χρήση.
 • Επιτρέπεται το τηγάνισμα λαχανικών και τροφών με πρωτεΐνη με τη χρήση ελαιόλαδου.
 • Μετά την κατανάλωση γλυκού που περιέχει σιρόπι αγαύης ή σιρόπι σφενδάμου, θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον 1 ώρα για να καταναλωθεί ένα γεύμα με πρωτεΐνη.
 • Απαγορεύεται το μαρινάρισμα του κρέατος με σιρόπι αγαύης και το πανάρισμα με βρώμη για να μαγειρευτεί έπειτα στο τηγάνι.
 • Επιβάλλεται η υψηλή πρόσληψη υγρών (νερό, σόδα με λεμόνι και στέβια, αφεψήματα χωρίς ζάχαρη ή μη επιτρεπόμενα γλυκαντικά) σε καθημερινή βάση.
 • Συστήνεται η κατανάλωση μερίδων σε λογικές ποσότητες, μέχρι το άτομο να χορτάσει.
 • Επιβάλλεται η προσεκτική ανάγνωση των διατροφικών ετικετών που φέρουν τα τρόφιμα. Απαγορεύεται η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν συστατικά, τα οποία είναι απαγορευμένα στη συγκεκριμένη φάση.
 • Αν και επιτρέπεται η κατανάλωση 600 γρ. γαλακτοκομικών την ημέρα, απαγορεύεται να προέρχεται όλη η ποσότητα μόνο από τυριά ή μόνο από γάλα. Ωστόσο, είναι αποδεκτή η κατανάλωση 600 γρ. γιαουρτιού (δηλ. 3 κεσεδάκια των 200 γρ.), με την προϋπόθεση ότι δε θα καταναλωθεί εκείνη την ημέρα γάλα ή κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν.

Ενδεικτικό πρόγραμμα διατροφής για την 1η φάση 5 ημερών

1η-φαση-διαιτα -3-φασεων-μενου
διατροφη-και-νεα-ζωη-α-φαση

Διατροφή και νέα ζωή α συνεχιζόμενη (1η συνεχιζόμενη φάση)

Διάρκεια: 10-30 ημέρες

Ολοκληρώνοντας την 1η φάση 5 ημερών, ο διαιτώμενος μπορεί να συνεχίσει απευθείας με τη 2η φάση. Ωστόσο, σε περίπτωση που νιώθει ότι δυσκολεύεται με τους περιορισμούς που επιβάλλει η δίαιτα, μπορεί να ξεκινήσει την 1η συνεχιζόμενη φάση, η οποία διαρκεί 10 ημέρες έως 1 μήνα (ανάλογα με την ικανότητα του διαιτώμενου να εφαρμόσει τη δίαιτα χωρίς ατασθαλίες, επειδή του λείπουν οι τροφές που απαγορεύονται σε αυτό το στάδιο).

Η 1η συνεχιζόμενη φάση είναι παρόμοια με την πρώτη φάση, με τη διαφορά ότι προστίθενται νέες τροφές στο ημερήσιο διαιτολόγιο.

 

Ποια τρόφιμα επιτρέπονται και ποια απαγορεύονται στην 1η συνεχιζόμενη φάση;

δίαιτα-τριών-φάσεων
διαιτα-3-φασεων-πινακας

Επιπλέον κανόνες της 1ης συνεχιζόμενης φάσης:

 • Επιβάλλεται η υψηλή πρόσληψη υγρών (νερό, σόδα με λεμόνι και στέβια, αφεψήματα χωρίς ζάχαρη ή μη επιτρεπόμενα γλυκαντικά).
 • Καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση γευμάτων το βράδυ.
 • Απαγορεύεται η κατανάλωση υδατανθράκων κατά τις βραδινές ώρες (μόνο έως και το απόγευμα ή έως 3-4 ώρες πριν τον ύπνο) – με εξαίρεση το φρούτο.
 • Απαγορεύεται η προσθήκη μεγάλης ποσότητας βουτύρου ή λαδιού στα γεύματα με υδατάνθρακες (π.χ. όταν υπάρχει ρύζι, βρώμη, ζυμαρικά από 100% καστανό ρύζι κλπ.), παρά μόνο λίγο ελαιόλαδο. Επιπλέον, το βούτυρο δε θα πρέπει να συνδυάζεται με ψωμί/φρυγανιές ή μαρμελάδα.
 • Απαγορεύεται η προσθήκη βουτύρου στο ψωμί ή στις φρυγανιές.
 • Επιτρέπεται η ταυτόχρονη κατανάλωση των επιτρεπόμενων υδατανθράκων (π.χ. ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά από 100% καστανό ρύζι, βρώμη κλπ.) με πρωτεΐνη, δηλαδή δε χρειάζεται 3ωρη απόσταση μεταξύ της κατανάλωσης γεύματος πρωτεΐνης και γεύματος με υδατάνθρακα.
 • Μετά την κατανάλωση γλυκού που περιέχει σιρόπι αγαύης ή σιρόπι σφενδάμου, θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον 1 ώρα για να καταναλωθεί ένα γεύμα με πρωτεΐνη.
 • Απαγορεύεται το μαρινάρισμα του κρέατος με σιρόπι αγαύης και το πανάρισμα με βρώμη για να μαγειρευτεί έπειτα στο τηγάνι.
 • Αποφυγή της χρήσης του ψωμιού, των φρυγανιών ή της βρώμης στον κιμά, ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο στην περίπτωση που επιθυμεί κάποιος να καταναλώσει το ίδιο γεύμα 2 φορές μέσα στη μέρα, αλλά και για να καταναλώνεται ξεχωριστά το γεύμα των υδατανθράκων.
 • Σε περίπτωση που καταναλωθεί παγωτό (του εμπορίου ή σπιτικό με στέβια, έως 1 μεγάλη μπάλα), θα πρέπει το αφαιρεθεί από τα 600 γρ. γαλακτοκομικών που επιτρέπονται ημερησίως. Ομοίως και για την παρασκευή κρέμας, θα πρέπει να αφαιρεθεί το 1 ποτήρι γάλα που θα χρησιμοποιηθεί από τα γαλακτοκομικά που επιτρέπονται μέσα στη μέρα.
 • Αν και επιτρέπεται η κατανάλωση 600 γρ. γαλακτοκομικών την ημέρα, απαγορεύεται να προέρχεται όλη αυτή η ποσότητα αποκλειστικά από τυριά ή μόνο από γάλα. Ωστόσο, είναι αποδεκτή η κατανάλωση 600 γρ. γιαουρτιού (δηλ. 3 κεσεδάκια των 200 γρ.), με την προϋπόθεση ότι δε θα καταναλωθεί εκείνη την ημέρα γάλα ή κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν.

Ενδεικτικό πρόγραμμα διατροφής για την 1η συνεχιζόμενη φάση

διαιτα-3-φασεων-εβδομαδιαιο-προγραμμα
δίαιτα-3-φασεων

Διατροφή και νέα ζωή β φάση (2η φάση)

Διάρκεια: έως την απώλεια όλων των κιλών που επιθυμεί ο διαιτώμενος.

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να ξεκινήσει τη 2η φάση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της 1ης φάσης, προσθέτει σταδιακά στη διατροφή του όλες τις τροφές ανά 2 μέρες.

Για παράδειγμα, στην 6η πλέον ημέρα της δίαιτας, ο διαιτώμενος μπορεί να προσθέσει όλα τα φρούτα, 1 κ.σ. ταχίνι και 1 κ.γλ. μέλι.

Δυο μέρες αργότερα (8η ημέρα της δίαιτας) προσθέτει τυριά και φυτικά γάλατα (π.χ. σόγιας, αμυγδάλου, καρύδας).

Δυο μέρες αργότερα (10η ημέρα της δίαιτας) προσθέτει όσπρια, σόγια και πατάτα.

Δυο μέρες αργότερα (12η ημέρα της δίαιτας) προσθέτει ζυμαρικά ολικής άλεσης και όλα τα άλευρα (π.χ. ολικής, ντίνκελ, ζέας, σικάλεως, πολύσπορο, αμυγδάλου, βρώμης, καρύδας, φαρίνα ολικής), με εξαίρεση το λευκό.

 

Ποια τρόφιμα επιτρέπονται και ποια απαγορεύονται στη 2η φάση;

διαιτα-τριων-φασεων-2-φαση
διαιτα-των-τριων-φασεων
2η-φαση-διαιτα-τριων-φασεων
διατροφη-3-φασεων

Επιπλέον κανόνες της 2ης φάσης:

 • Απαγορεύεται η κατανάλωση υδατανθράκων σε συνδυασμό με πρωτεΐνη/λίπος στο ίδιο γεύμα. Θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες μεταξύ ενός γεύματος με πρωτεΐνη και ενός γεύματος με υδατάνθρακες (ισχύει και για το φρούτο που είναι υδατάνθρακας). Εξαίρεση αποτελούν το κορν φλάουρ, ο νισεστές, το άνθος αραβοσίτου και ενδεχομένως η ζεμύθα, τα οποία αν και είναι υδατάνθρακες, δεν αποτελούν κύριο γεύμα υδατανθράκων, συνεπώς χρειάζεται να υπάρχει τουλάχιστον 1 ώρα απόσταση από κάποιο γεύμα με πρωτεΐνη/λίπος. Επιπλέον, η ζεμύθα μπορεί να συνδυαστεί με γεύμα που έχει υδατάνθρακα (π.χ. μακαρόνια ολικής).
 • Η πλήρης κρέμα γάλακτος, τα τυριά με πολλά λιπαρά, το πλήρες γιαούρτι και το φρέσκο βούτυρο πρέπει να καταναλώνονται μόνο μαζί με πρωτεΐνη/λίπος.
 • Η κρέμα γάλακτος και τα τυριά με έως 12% λιπαρά, το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή ελάχιστο ελαιόλαδο θα πρέπει να συνδυάζονται μόνο με υδατάνθρακες (π.χ. ζυμαρικά ολικής, ρύζι, βρώμη, αλεύρι ολικής). Τα τυριά με 12% λιπαρά και έως 4% υδατάνθρακες συνδυάζονται και με πρωτεΐνες και με υδατάνθρακες.
 • Η κατανάλωση αλκοόλ επιτρέπεται μόνο 1-2 φορές/μήνα και μάλιστα πρέπει να επιλέγονται ποτά που δεν είναι γλυκά, όπως το κρασί, η μπύρα, το τζιν, το ουίσκι και η βότκα.
 • Απαγορεύεται η κατανάλωση υδατανθράκων κατά τις βραδινές ώρες (μόνο έως 3-4 ώρες πριν τον ύπνο) – με εξαίρεση το φρούτο.
 • Συστήνεται η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας π.χ. περπάτημα ή γυμναστική.
 • Επιβάλλεται η υψηλή πρόσληψη υγρών (τουλάχιστον 2 λίτρα/ημέρα νερό και αφεψήματα χωρίς ζάχαρη ή μη επιτρεπόμενα γλυκαντικά κλπ.).
 • Από γλυκαντικά επιτρέπεται μόνο η στέβια (χωρίς περιορισμό στην ποσότητα). Επιπλέον, επιτρέπεται και το σιρόπι αγαύης (έως 2 κ.σ./ημέρα) ή το σιρόπι σφενδάμου (έως 2-3 κ.σ./ημέρα) ή η ζάχαρη καρύδας (έως 2 κ.σ./ημέρα) ή το μέλι (έως 1 κ.γλ./ημέρα) ή το πετιμέζι (έως 2 κ.σ.) ή η μελάσα/χαρουπόμελο (έως 2 κ.σ./ημέρα) ή Sukrin Gold (έως 4-5 κ.σ./ημέρα) ή Sukrin Fiber Syrup Gold (έως 4 κ.σ./ημέρα)
 • Σε περίπτωση που ο διαιτώμενος «ξεφύγει» από τη δίαιτα για 1 μέρα, θα πρέπει την επόμενη μέρα να ακολουθήσει μια μέρα της 1ης φάσης 5 ημερών, χωρίς να καταναλώσει υδατάνθρακες.
 • Σε περίπτωση που «κολλήσει» η ζυγαριά, επιτρέπεται η κατανάλωση μόνο πρωτεϊνών (αυγά, κοτόπουλο, κρέας, ψάρι), γιαουρτιού και μιας μικρής σαλάτας για μια μέρα.
 • Σε περίπτωση κατανάλωσης παγωτού (σπιτικό ή του εμπορίου) θα πρέπει να αφαιρεθεί 1 φρούτο (από τα 2 φρούτα που επιτρέπονται συνολικά μέσα στη μέρα), αλλά και να αφαιρεθούν τα γραμμάρια του παγωτού από τα 600 γρ. γαλακτοκομικών που επιτρέπονται μέσα στη μέρα.
 • Οι τροφές μπαλαντέρ, όπως είναι τα θαλασσινά, μπορούν να συνδυαστούν με υδατάνθρακες ή με πρωτεΐνες. Εάν συνδυαστούν με υδατάνθρακες, θα πρέπει να μαγειρευτούν με ελάχιστο έως καθόλου λάδι ή άλλη επιτρεπόμενη λιπαρή ουσία. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση ελαιόλαδου σε γεύμα με υδατάνθρακες (π.χ. όταν υπάρχει ρύζι, ζυμαρικά ή πατάτες) δε θα πρέπει να ξεπερνάει τη 1 κ.σ. ανά μερίδα γεύματος και σαλάτας.
 • Το τελευταίο γεύμα της ημέρας θα πρέπει να καταναλώνεται έως και το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ, τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν τον ύπνο, ειδικά εάν πρόκειται για γεύμα με υδατάνθρακα.
 • Τα ενδιάμεσα γεύματα είναι προαιρετικά. Ο διαιτώμενος μπορεί να κάνει έως 3 κύρια γεύματα και 2 σνακ.
 • Δε συστήνεται το ζύγισμα των τροφών, ούτε ο υπολογισμός των θερμίδων των γευμάτων.
 • Η κατανάλωση φαγητού πρέπει να γίνεται με μέτρο, ειδικά όταν περιέχονται υδατάνθρακες.
 • Προτείνεται μεγαλύτερη κατανάλωση πρωτεΐνης με λαχανικά.
 • Αν και επιτρέπεται η κατανάλωση 600 γρ. γαλακτοκομικών την ημέρα, απαγορεύεται να προέρχεται όλη η ποσότητα μόνο από τυριά ή μόνο από γάλα. Ωστόσο, είναι αποδεκτή η κατανάλωση 600 γρ. γιαουρτιού (δηλ. 3 κεσεδάκια των 200 γρ.), με την προϋπόθεση ότι δε θα καταναλωθεί εκείνη την ημέρα γάλα ή κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν.
 • Κατά τη διάρκεια της 2ης φάσης επιτρέπεται η εναλλαγή των φάσεων, δηλαδή μέσα στην εβδομάδα επιτρέπεται ο διαιτώμενος να ακολουθήσει ολόκληρες ημέρες της 1ης φάσης και της 1ης συνεχιζόμενης φάσης.

Ενδεικτικό πρόγραμμα διατροφής για τη 2η φάση

διατροφη-τριων-φασεων
διατροφή-και-νέα-ζωή-δίαιτα-των-3-φάσεων

Διατροφή και νέα ζωή 3η φάση (συντήρηση – διατήρηση σωματικού βάρους)

Σε αυτή τη φάση η δίαιτα είναι πιο «ελεύθερη», όμως πάντα απαγορεύεται η ζάχαρη.

Επιτρέπεται ο συνδυασμός πρωτεϊνών με υδατάνθρακες, χωρίς να είναι υποχρεωτική η 3ωρη απόσταση ανάμεσα σε γεύμα πρωτεΐνης και υδατανθράκων, ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα υδατανθράκων που καταναλώνεται. Ο διαιτώμενος πρέπει να επιλέγει υγιεινές τροφές και να μην καταναλώνει ανεξέλεγκτες ποσότητες τροφίμων. Τέλος, σε αυτή τη φάση, ο διαιτώμενος πρέπει να ακολουθεί τη δίαιτα της 1ης φάσης για 1 μέρα/εβδομάδα.

Ενδεικτικό πρόγραμμα διατροφής για την 3η φάση

διατροφη-και-υγεια-διαιτα-3-φασεων-για-γυναικες
διατροφη-και-νεα-ζωη-α-φαση-συνταγες

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της δίαιτας των 3 φάσεων

διατροφη-και-νεα-ζωη-κριτικες

Πλεονεκτήματα

 1. Απαγορεύει την κατανάλωση ζάχαρης καθώς και τροφίμων και ροφημάτων/αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη και έχουν συνήθως πολλές θερμίδες, χωρίς να προσφέρουν θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.
 1. Απαγορεύει την κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων προϊόντων του εμπορίου και προτείνει την προσεκτική ανάγνωση των ετικετών που φέρουν τα τρόφιμα και αναγράφονται τα συστατικά τους.
 1. Δεν προτείνει το ζύγισμα των τροφίμων και τη μέτρηση θερμίδων, απλοποιώντας κατά κάποιον τρόπο την εφαρμογή της. Το ζύγισμα των τροφών και η καταγραφή των θερμίδων που έχουν τα γεύματα μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές πρακτικές για ένα διαιτώμενο που επιθυμεί να χάσει κιλά, ωστόσο, για κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με τις παραπάνω διαδικασίες, μπορεί να είναι δύσκολη η εφαρμογή μιας δίαιτας και να τα παρατήσει.
 1. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Το γεγονός ότι έχει αρκετούς κανόνες μπορεί να βοηθήσει το διαιτώμενο να επιλέγει πιο ενσυνείδητα τα τρόφιμα που καταναλώνει, με αποτέλεσμα να λαμβάνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και να τρώει μικρότερες ποσότητες φαγητού, με αποτέλεσμα να χάνει κιλά. 

Mειονεκτήματα

 1. Υπάρχουν πολλοί κανόνες και πρόκειται για μια αρκετά περιοριστική δίαιτα, ειδικά στα πρώτα στάδια, με αποτέλεσμα αρκετοί διαιτώμενοι να δυσκολεύονται να την ακολουθήσουν.
 1. Επιτρέπει την κατανάλωση πολλών τροφών χωρίς περιορισμό στην ποσότητα και τη συχνότητα, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο υπερβολικής πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα ή άλλους κινδύνους για την υγεία.
 1. Απαγορεύει την κατανάλωση πρωτεϊνών μαζί με υδατάνθρακες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κάτι που δεν αποδεικνύεται επιστημονικά ότι συμβάλλει στην απώλεια βάρους ή στη βελτίωση της υγείας. Παράλληλα, επιτρέπεται η κατανάλωση πρωτεϊνών μαζί με λαχανικά, τα οποία μάλιστα προτείνεται να καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες. Ωστόσο, πολλά από τα λαχανικά που επιτρέπονται στη δίαιτα αυτή έχουν αρκετούς υδατάνθρακες, γεγονός που είναι αντίθετο με την απαγόρευση που προαναφέρθηκε. Συνεπώς, η ταξινόμηση των τροφίμων σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες με βάση τη δίαιτα των 3 φάσεων δεν είναι απόλυτα σωστή, καθώς είναι λίγες οι τροφές που είναι αμιγώς πρωτεϊνικές ή προσφέρουν μόνο υδατάνθρακες.
 1. Θεωρείται μη ασφαλής η εφαρμογή της από άτομα που δεν είναι υγιή. Για παράδειγμα, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση γευμάτων μόνο με υδατάνθρακες, καθώς η παρουσία των πρωτεϊνών ή/και των λιπαρών σε ένα γεύμα βοηθούν στην ομαλή αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Διαβάστε περισσότερα για τη δίαιτα του διαβητικού στο άρθρο με τίτλο “Διατροφή για διαβητικούς: Πλήρης οδηγός και εβδομαδιαία δίαιτα για διαβήτη“.

 1. Εξαιτίας του περιοριστικού χαρακτήρα της δίαιτας και προκειμένου ο διαιτώμενος να αποφύγει το «λανθασμένο» -σύμφωνα με τους κανόνες της δίαιτα- συνδυασμό τροφίμων, υπάρχει ο κίνδυνος αρκετά μειωμένης πρόσληψης θερμίδων (αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο), η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση ή επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού. Έτσι, μια ενδεχόμενη απώλεια βάρους με την εφαρμογή της δίαιτας αυτής δε σχετίζεται με τη δίαιτα καθαυτή, αλλά με το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο που επιτυγχάνεται, δηλαδή ο διαιτώμενος προσλαμβάνει από τη διατροφή του λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με εκείνες που «καίει».

Διαβάστε περισσότερα για το ενεργειακό ισοζύγιο και την απώλεια βάρους στο άρθρο με τίτλο “Πόσες θερμίδες πρέπει να τρώω για να χάσω κιλά;“.

 1. Επαναπρόσληψη των κιλών που έχασε ο διαιτώμενος κατά την εφαρμογής της συγκεκριμένης δίαιτας, μόλις επανέλθει στις προηγούμενες διατροφικές του συνήθειες. Αυτό συμβαίνει επειδή η μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων οδηγεί σε άμεση απώλεια βάρους που οφείλεται σε υγρά κυρίως, παρά λίπος, που είναι το ζητούμενο σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους.
 1. Δεν παρέχεται σωστή εκπαίδευση, ούτε διευκρινίσεις, παρά μόνο αυστηροί κανόνες, με αποτέλεσμα ο διαιτώμενος να μην καταλαβαίνει για ποιο λόγο επιτρέπονται ή απαγορεύονται συγκεκριμένοι συνδυασμοί τροφίμων στις διάφορες φάσεις της δίαιτας. Επιπλέον, ο διαιτώμενος πολλές φορές δεν αναγνωρίζει σε ποια κατηγορία ανήκει το κάθε τρόφιμο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ακολουθήσει τη δίαιτα.

Θέλετε να αποκτήσετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής για να χάσετε τα κιλά που θέλετε με ασφάλεια;

διαιτολόγος-Κέλη-Παπαδοπούλου

Κυριακή (Κέλη) Παπαδοπούλου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Κέλη είναι Διαιτολόγος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Ιατρική Έρευνα και την Κλινική Διατροφή. Με γνώμονα τη Μεσογειακή Δίαιτα και έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο έρχεται να δώσει λύσεις στις κακές διατροφικές συνήθειες της σύγχρονης καθημερινότητας που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής μας. Προτεραιότητά της είναι να μεταδώσει την αγάπη και τις γνώσεις της για την ισορροπημένη διατροφή και τη σημασία της φροντίδας της ψυχικής και σωματικής μας υγείας. 

Μοιραστείτε το άρθρο κάνοντας κοινοποίηση

Περισσότερα άρθρα
Πατατοσαλάτα με αυγό και σως από ταχίνι
Συνταγές

Πατατοσαλάτα με αυγό και σως από ταχίνι

Σπιτικό κρεμώδες χούμους με ψητές πατάτες, μανιτάρια και σάλτσα μυρωδικών
Συνταγές

Σπιτικό κρεμώδες χούμους με ψητές πατάτες, μανιτάρια και σάλτσα μυρωδικών

Εβδομαδιαία διατροφή για χοληστερίνη
Κλινική διατροφή

Εβδομαδιαία διατροφή για χοληστερίνη

Ozempic: Είναι η λύση στην απώλεια βάρους;
Κλινική διατροφή Απώλεια βάρους

Ozempic: Είναι η λύση στην απώλεια βάρους;

Πόσες θερμίδες πρέπει να τρώω για να χάσω κιλά;
Απώλεια βάρους

Πόσες θερμίδες πρέπει να τρώω για να χάσω κιλά;

Πόσα κιλά πρέπει να είμαι: ΔΜΣ, ιδανικό βάρος και παχυσαρκία
Απώλεια βάρους

Πόσα κιλά πρέπει να είμαι: ΔΜΣ, ιδανικό βάρος και παχυσαρκία

Dipάκια
Συνταγές

Dipάκια

Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη
Συνταγές

Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

Διαλειμματική νηστεία: Εβδομαδιαίο πρόγραμμα (16/8 μενού)
Απώλεια βάρους Υγεία & ευεξία

Διαλειμματική νηστεία: Εβδομαδιαίο πρόγραμμα (16/8 μενού)

Διατροφή και αιμορροΐδες: Πώς να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα
Κλινική διατροφή

Διατροφή και αιμορροΐδες: Πώς να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα

Πυθαγόρεια Διατροφή | Διατροφή με…νου
Υγεία & ευεξία

Πυθαγόρεια Διατροφή | Διατροφή με…νου

Κετογονική δίαιτα: Οδηγός διατροφής για να ξεκινήσεις
Απώλεια βάρους Κλινική διατροφή Υγεία & ευεξία

Κετογονική δίαιτα: Οδηγός διατροφής για να ξεκινήσεις

Διατροφή και νέα ζωή (Δίαιτα των 3 φάσεων)
Απώλεια βάρους

Διατροφή και νέα ζωή (Δίαιτα των 3 φάσεων)

Δίαιτα μονάδων: ακόμα μια δίαιτα εξπρές;
Απώλεια βάρους

Δίαιτα μονάδων: ακόμα μια δίαιτα εξπρές;

Γαστρεντερίτιδα: τι σταματάει την διάρροια
Κλινική διατροφή

Γαστρεντερίτιδα: τι σταματάει την διάρροια

Διατροφή και αρθρίτιδα: Τροφές που καταπολεμούν τις φλεγμονές
Κλινική διατροφή

Διατροφή και αρθρίτιδα: Τροφές που καταπολεμούν τις φλεγμονές

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι είναι και τι πρέπει να ξέρουμε
Υγεία & ευεξία Κλινική διατροφή

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι είναι και τι πρέπει να ξέρουμε

Ποιες είναι οι ομάδες τροφίμων και ποια τα ισοδύναμά τους;
Υγεία & ευεξία Διατροφή στα στάδια της ζωής

Ποιες είναι οι ομάδες τροφίμων και ποια τα ισοδύναμά τους;

Διατροφή για διαβητικούς: Πλήρης Οδηγός και Εβδομαδιαία Δίαιτα για Διαβήτη
Κλινική διατροφή Απώλεια βάρους

Διατροφή για διαβητικούς: Πλήρης Οδηγός και Εβδομαδιαία Δίαιτα για Διαβήτη

Πόσο υγιεινό είναι τελικά το λάδι καρύδας;
Υγεία & ευεξία Απώλεια βάρους Κλινική διατροφή

Πόσο υγιεινό είναι τελικά το λάδι καρύδας;

{"slide_show":3,"slide_scroll":1,"dots":"true","arrows":"true","autoplay":"true","autoplay_interval":3000,"speed":600,"loop":"true","design":"design-2"}